vrijdag 17 april 2009

eerste rechtszaak turks vliegtuigramp in Amerika

AMSTERDAM - De eerste rechtszaak die slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp met een toestel van Turkish Airlines aanspannen, vindt plaats in de Amerikaanse stad Chicago. Een groep Amerikaanse advocaten kondigde vrijdag aan vliegtuigbouwer Boeing en Turkish Airlines voor de rechter te slepen. De Nederlandse stichting die een deel van de slachtoffers vertegenwoordigt, werkt niet aan de zaak mee.


Bij de procedure zijn in eerste instantie drie overlevenden uit het toestel betrokken, evenals de ouders van een overleden persoon. Met de zaak hopen zij meer duidelijkheid te krijgen over wat tijdens de vlucht is misgegaan en welke rol Boeing en Turkish Airlines daarbij speelden.

De slachtoffers vragen de rechter in een speciale petitie onder meer een lijst met alle bedrijven die ooit onderhoud aan het toestel pleegden en de naam van het bedrijf dat de hoogtemeter in het toestel bouwde. Van Boeing willen de slachtoffers onder meer de handleiding voor het gedrag van de bemanning tijdens een vlucht en de handleiding voor onderhoud.

Volgens Leonard Böhmer, advocaat van de stichting Slachtoffers Vliegramp, heeft de zaak van de Amerikanen geen nut. Bovendien zijn de bij de zaak betrokken raadslieden volgens hem na eerdere rampen berispt, omdat zij te snel achter slachtoffers aangingen. De stichting bereidt een eigen zaak tegen Turkish Airlines voor namens een groot deel van de slachtoffers.

In een eerste onderzoek naar de oorzaak van de ramp concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat een van de hoogtemeters tijdens de landing een defect had vertoond. Volgens de advocaten moet de zaak tegen Boeing invloed hebben op de wereldwijde luchtvaart. „Als Boeing de crash kan worden aangerekend volgens de rechter, moeten ze betalen. Als dat hoge bedragen zijn, passen ze de bouwprocedures mogelijk aan”, aldus raadsman Manuel von Ribbeck.

Vlucht TK1951 stortte op 25 februari neer in een weiland vlakbij Schiphol. Daarbij kwamen negen mensen om het leven en raakten tientallen mensen zwaargewond.
(bron:telegraaf.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten