woensdag 15 april 2009

Saudi-Arabië wil kindhuwelijken reguleren

UNAIZA - Na het controversiële huwelijk tussen een 60-jarige man en een meisje van 8, meldde het ministerie van Justitie van Saudi-Arabië woensdag kinderhuwelijken te willen reguleren. Minister van Justitie Muhammad Issa zei dat er een einde moet komen aan de willekeurige manier waarop ouders hun minderjarige dochters mogen uithuwelijken. Over afschaffing van kinderhuwelijken had hij het echter niet.

Een rechtbank in Unaiza, een stad ten noorden van de hoofdstad Riyad, keurde het huwelijk tussen de bejaarde man en het jonge meisje goed. Wel onder voorwaarde dat de kersverse bruidegom pas seks met zijn echtgenote mag hebben als zij in de puberteit komt. Mensenrechtenorganisaties verzetten zich fel tegen dergelijke verbintenissen. Het uithuwelijken van jonge kinderen gebeurt volgens hen uit armoede.

In Saudi-Arabië domineert een strenge vorm van de soennitische islam, waarbij mannen en vrouwen niet vrij met elkaar mogen omgaan. Ook hebben vaders het recht hun dochters uit te huwelijken aan eenieder die hun goeddunkt.
(bron:telegraaf.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten